Menu
Piwo Na Choince 9

Czym jest rolnictwo regeneratywne?

To rolnictwo, które ma na celu REGENERACJĘ GLEBY, z której rośliny czerpią składniki mineralne i wodę. Jego głównym celem jest odtworzenie i utrzymanie dobrego stanu gleby, poprzez prowadzenie produkcji rolniczej, która nie szkodzi środowisku przyrodniczemu.

Po latach intensywnego rolnictwa przemysłowego, stosowania dużych ilości nawozów i środków ochrony roślin oraz regularnej głębokiej orce, rolnicy na całym świecie mierzą się z wyjałowieniem i przesuszeniem gleb uprawnych. Dotychczasowe - przemysłowe rolnictwo powoduje erozję gleby, zaburzając bilans materii organicznej i uniemożliwiając magazynowanie wody, która spływa z pól po każdym deszczu, pozbawiając rośliny minerałów niezbędnych do wzrostu i życia. Zniszczone ekosystemy są bardzo wrażliwe i podatne na choroby, szkodniki czy susze.

Rolnictwo regeneratywne odbudowując glebę, zwiększa jej bioróżnorodność i poprawia żyzność. Dodatkowo, takie praktyki rolne charakteryzują się ujemnym śladem węglowym - w ich efekcie gleba zatrzymuje węgiel i redukuje CO2 z powietrza. Poprawiają się również warunki wodno-powietrzne gleby, przez co uprawy radzą sobie lepiej z suszami jak i powodziami. To również szansa dla ludzkości, aby zapewnić bezpieczeństwo i dostatek żywności kolejnym pokoleniom.

Piwo inspirowane naturą i świętami

Piwo na choince” to nowoczesna interpretacja piwa świątecznego. Receptura powstała na warsztatach z udziałem piwowarów z trzech Browarów: Okocim, Kasztelan oraz Bosman, przy współpracy z zespołem rozwoju produktów oraz specjalistów jakości.

Piwo uwarzone z dodatkiem pędów sosny, wzbogacone ekstraktem z igieł świerkowych i naturalnym aromatem pomarańczowym, zaskakuje nietuzinkowym profilem smakowym. Subtelne leśne nuty, cytrusowe akcenty z chmieli Citra i Cascade czynią z niego idealnego towarzysza okołoświątecznych spotkań. 

„Piwo na choince” powstało w duchu rzemieślniczej pasji, z wykorzystaniem ręcznie dodawanych składników, co podkreśla jego unikalny, niemal artystyczny charakter. „Świat piwa może czerpać z niekonwencjonalnych pomysłów, a nasza tegoroczna propozycja świąteczna to manifest tego, co Carlsberg Polska ceni najbardziej – zrównoważonego rozwoju, pracy cross-funkcyjnej, innowacyjności i dbałości o detale” – wyjaśnia Marcela Mazurek, Menadżer Rozwoju Nowych Produktów Carlsberg Polska.

Uwarzone, by się dzielić – limitowana seria na specjalne okazje

Świąteczna innowacja uwarzona została, by się nią dzielić z pracownikami i bliskimi firmy Carlsberg Polska. Opakowanie w formie koszyczka z czerwoną kokardą jest alegorią prezentu, który można zabrać na okołoświąteczne spotkanie z przyjaciółmi.

Jak uwarzyliśmy PIWO NA CHOINCE

Piwo na choince” jest koncepcyjną propozycją, która łączy rzemieślniczą finezję ze świątecznym klimatem. Pokazujemy, że duzi mogą robić krafta, bo nie liczy się wielkość garnków, ale pasja i pomysł - Rafał Pieprzny, Menedżer ds. Produkcji w Browarze Bosman.

Piwo Na Choince 8