Menu

Pętla energetyczna w browarze, butelka z włókna drzewnego, system odzysku wody. Carlsberg Polska podsumowuje swoje działania na rzecz zrównoważonego rozwoju

Carlsberg Polska opublikował swój Raport ESG za rok 2022. Wśród wielu działań podejmowanych na rzecz środowiska naturalnego, znalazły się zarówno systematycznie wprowadzane usprawnienia i liczne optymalizacje, jak i innowacyjne rozwiązania. Firma stawia na transformację przemysłową, w kierunku bardziej zrównoważonych praktyk biznesowych, która doprowadzi ją do pełnej neutralności klimatycznej w 2040 roku.

Ubiegły rok był dla branży piwnej okresem poważnych wyzwań związanych z lawinowym wzrostem kosztów energii i surowców przy jednoczesnym spadku konsumpcji. Mimo niesprzyjających warunków rynkowych, działające w Polsce grupy piwowarskie kontynuowały strategię na rzecz zrównoważonego rozwoju. Będąc w trójce największych producentów piwnych w Polsce, Carlsberg Polska konsekwentnie zarządza swoim wpływem na otoczenie, czego wyrazem jest wyznaczenie jeszcze ambitniejszych celów w ramach zaktualizowanej strategii Together Towards ZERO and Beyond.

– Staramy się być transparentni na każdym polu działań, a siódma odsłona naszego raportu jest na to najlepszym dowodem. Pozostajemy wierni koncepcji, zgodnie z którą uwzględnianie czynników ekologicznych i społecznych, jest naszym zobowiązaniem i warunkiem osiągania długofalowego rozwoju biznesu. To dlatego w minionym roku zrealizowaliśmy szereg inwestycji m.in. na rzecz redukcji emisji dwutlenku węgla i odzysku wody – mówi Mieszko Musiał, prezes zarządu Carlsberg Polska.

Już dziś działające w Carlsberg Polska browary są w 100 proc. zasilane zieloną energią i odzyskują ponad 90 proc. sprzedanych butelek zwrotnych, aby mogły być ponownie napełnione i krążyły w rynku jak najdłużej.

Ciepło z młóta, prąd z biogazu

Efektywność energetyczna browarów ogranicza koszty i zmniejsza ich wpływ na środowisko. Jak efektywność energetyczną podnosić w browarze? Carlsberg Polska inwestuje w projekty, które ograniczają zużycie energii, umożliwiają ponowne jej użycie lub zastąpienie odnawialnymi źródłami.

Pętla energetyczna zastosowana w Browarze Kasztelan w Sierpcu pozwala odbierać ciepło m.in. z gorącego młóta, a następnie wykorzystywać je do podgrzewania wody produkcyjnej i do pasteryzacji. To zmniejsza zużycie energii cieplnej o 674MWh na rok.

Kolejny etap inwestycji realizowanej w oczyszczalni ścieków przy Browarze Okocim w Brzesku umożliwi zamianę biogazu w prąd. Wszystko za sprawą rozpoczętego przez browar projektu kogeneracji. Naturalny biogaz, dotychczas wykorzystywany do generowania ciepła, zostanie wykorzystany także do produkcji energii elektrycznej, na potrzeby oczyszczalni.

Woda z odzysku

Woda w browarze nie służy jedynie do warzenia piwa. Wykorzystuje się ją również do czyszczenia instalacji czy procesów technologicznych, takich jak np. podgrzewanie lub chłodzenie. Chcąc działać w sposób zrównoważony, browary dążą do redukcji zużycia wody, poprzez efektywne jej wykorzystanie. W 2022 r. Carlsberg Polska poprawił w tym zakresie wszystkie główne wskaźniki efektywności. W porównaniu do poprzedniego roku, względne zużycie wody spadło o kolejne 2 proc. osiągając poziom 2,60 hl/hl, co jest jednym z najlepszych wyników w całej Grupie Carlsberg. Przyczyniła się do tego m.in. inwestycja w system odzysku wody w Browarze Kasztelan w Sierpcu, dzięki której można zaoszczędzić do 4000 hl świeżej wody tygodniowo.

Każda kropla wody jest cenna, także ta z wody lekko zabrudzonej. Ta idea przyświecała uruchomieniu w szczecińskim Browarze Bosman instalacji odzysku wody szarej do celów technologicznych na oczyszczalni ścieków, dzięki której udaje się odzyskiwać do 800 m3 wody miesięcznie.

Butelka z włókna drzewnego

W łańcuchu dostaw elementem generującym najwięcej CO2 jest proces opakowaniowy - produkcja, dystrybucja i utylizacja opakowań. Najbardziej przyjaznym środowisku opakowaniem są butelki zwrotne, których ślad węglowy jest 10-krotnie niższy niż szklanej butelki jednorazowej. Blisko 1/3 piwa trafiającego do konsumentów jest w butelce zwrotnej, dlatego bardzo ważne jest dokładanie wszelkich starań, aby butelki jak najdłużej krążyły w rynku. W 2022 roku do browarów Carlsberg Polska powróciło ponad 90 proc. sprzedanych butelek zwrotnych.

Opakowanie piwa niekoniecznie musi być jedynie szklaną butelką czy metalową puszką. W roku 2022 Carlsberg Polska testowo wprowadził Fibre Bottle – innowacyjną butelkę wykonaną z włókna drzewnego, która może być poddana recyklingowi lub ulec biodegradacji.

Carlsberg Polska stawia sobie ambitne cele dotyczące polityki ESG we wszystkich jej obszarach. Przyjęta przez firmę strategia Together Towards Zero and Beyond określa jej zobowiązania w zakresie zrównoważonego rozwoju w perspektywie sięgającej 2040 roku. Te zrealizowane w roku 2022 podsumowuje raport ESG, z którego pełną wersją można zapoznać się na stronie: https://www.carlsbergpolska.pl/media/56834/m_carlsberg-polska_raport-esg-2022-14-03.pdf 

Raport ESG Carlsberg Polska za rok 2022 został opracowany zgodnie z międzynarodowymi standardami Global Reporting Initiative. To już siódma edycja dokumentu, który powstaje jako wyraz biznesowej odpowiedzialności firmy i dobrowolne sprawozdanie z jej działań. Raportowanie pozafinansowe odgrywa coraz większą rolę także w branży piwnej, a dla działających w niej firm jest ważnym elementem komunikacji z kluczowymi partnerami, w tym klientami i dostawcami. Dotychczas było dobrowolne, ale od tego roku stanie się dla wielu spółek obowiązkiem w związku z przyjętą 5 stycznia 2023 r. unijną dyrektywą CSRD, dotyczącą sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego rozwoju.

 

Kontakt dla mediów

Więcej informacji

Dyrektor ds. korporacyjnych i zrównoważonego rozwoju (ESG)

Agata Koppa

Tel +48 601 564 575 Email [email protected]