Lokalne działania dla globalnych zmian

Carlsberg Polska ogłosił zwycięzców 9. edycji Programu Grantowego InicJaTyWy. W sąsiedztwie browarów Kasztelan i Okocim powstało 10 wyjątkowych inicjatyw służących lokalnej społeczności. Ponad połowa z nich to projekty dbające o poprawę świadomości ekologicznej mieszkańców.

Kolejna edycja Programu Grantowego InicJaTyWy dobiegła końca. Od 2014 r. w ramach akcji Carlsberg Polska, w sąsiedztwie swoich Browarów Okocim i Kasztelan, pomógł zrealizować 85 projektów na łączną kwotę ponad 700 tys. złotych. W tym roku zainteresowanie było równie wysokie - z powiatu sierpeckiego i brzeskiego do drugiego etapu, czyli głosowania internautów, zakwalifikowało się aż 30 inicjatyw. Internauci oddając swoje głosy wyłonili 10 zwycięskich projektów, a lokalne organizacje i instytucje z Sierpca i Brzeska, otrzymały sumarycznie 100 tys. złotych na realizację swoich pomysłów. Ponad połowa projektów została zrealizowana w kategorii poprawy edukacji proekologicznej mieszkańców. Teraz możemy podziwiać efekty ich działań.

- Program InicJaTyWy to, oprócz ważnej idei wsparcia lokalnej społeczności, 85 zrealizowanych projektów, które realnie podnoszą jakość życia mieszkańców już od wielu lat. W czasach w jakich żyjemy szczególnie ważne są dla nas projekty związane z edukacją proekologiczną, których z roku na rok przybywa. Wierzymy, że edukacja, szczególnie w lokalnych społecznościach przez lokalnych aktywistów, może przełożyć się na zmianę nawyków mieszkańców, ich większą świadomość i co za tym idzie poprawę życia całych społeczności – mówi Teresa Aldea, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju.

W tym roku w okolicach Browaru Kasztelan w Sierpcu zrealizowane zostały projekty: warsztaty i piknik ekologiczny „Edukacja ekologiczna w praktyce”, EKOpiknik „Zostaw po sobie drzewo, a nie foliową torebkę”, akcja edukacyjno – informacyjna dotycząca sposobów segregacji opakowań „Zbieram, Segreguję – Przyrodę Ratuję”, zakup sprzętu dla strażaków „Nie dla raka w straży!” oraz zakup trampoliny „Skakać każdy może!”.

- Pomysł zgłoszenia projektu trampolin pojawił się na jednym z zebrań naszego Zarządu. Uznaliśmy, że będzie to ciekawy element w parku im. Gen. Andersa, gdzie aktywnie spędzają czas całe rodziny. Tym bardziej, że aktywność fizyczna na świeżym powietrzu zwiększa wydolność i dotlenia organizm. Cieszymy się, że pomysł spotkał się z dużym uznaniem mieszkańców i dziękujemy za ich głosy, dzięki którym zdobyliśmy grant na jego realizację – mówi Aleksandra Karczewska, przewodnicząca Zarządu Osiedla nr 4.

W powiecie brzeskim – Browar Okocim – zrealizowane zostały projekty:

„Akcja – zielona segregacja”, zbiórka i wymiana posegregowanych odpadów na sadzonki, EKOpiknik „Segreguj papier puszki i butelki bo to problem niewielki”, miejsce do integracji, aktywności i odpoczynku „Wypoczynek, Integracja, Rekreacja w Bielczy”, warsztaty edukacyjne „Twórczy recykling” oraz projekt oświetlenia brzeskiego rynku i integracji seniorów „Tworzymy klimat światłem i muzyką”.

- Brzeski MOK po raz trzeci z rzędu znalazł się w gronie laureatów programu InicJaTyWy. Motywem przewodnim projektu „Tworzymy klimat – światłem i muzyką" było zorganizowanie eventu tanecznego dla seniorów. Cały plac Brzeskiego Rynku otoczony został, zamontowanymi na stałe świetlnymi girlandami, a w pobliżu zachodniej pierzei stanęła podłoga służąca tego dnia za parkiet dla tańczących. W ten wyjątkowy sposób świętowaliśmy sukces, jaki Miejski Ośrodek Kultury odniósł w organizowanym corocznie przez Carlsberg Polska konkursie grantowym. Mamy nadzieję, że taka forma spędzania wolnego czasu zamieni się w cykl tanecznych rynkowych wydarzeń, bo propozycja została entuzjastycznie przyjęta przez wszystkich, którzy tego wieczoru odwiedzili Rynek – mówi Ewlina Stępień, dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury w Brzesku.

Program grantowy InicJaTyWy powstał w 2014 r. W czasie dziewięciu edycji zrealizowano 85 projektów, na łączną kwotę ponad 700 tys. złotych. Tegorocznym partnerem akcji była firma Interzero.

Zachęcamy do odwiedzenia strony programu www.inicjatywy.com.pl oraz zapoznania się z filmem podsumowującym 9. edycję programu:  https://www.youtube.com/watch?v=k_JOgsQXg3I