Carlsberg Polska po raz 9. wesprze lokalne społeczności - startuje kolejna edycja Programu Grantowego InicJaTyWy

Carlsberg Polska po raz kolejny organizuje Program Grantowy InicJaTyWy, w którym rozda granty na projekty wspierające lokalne społeczności w sąsiedztwie Browarów Kasztelan i Okocim. Projekty, które można zgłosić w tym roku, mogą wspierać również uchodźców z Ukrainy przebywających w powiatach brzeskim i sierpeckim. Wnioski można składać do 19 kwietnia br. przez formularz na stronie internetowej www.inicjatywy.com.pl.

Celem Programu InicJaTyWy jest poprawa życia lokalnych społeczności w sąsiedztwie browarów Carlsberg Polska w powiecie sierpeckim i brzeskim. W tym roku organizacje i instytucje użyteczności publicznej mogą zgłosić swoje projekty w dwóch kategoriach:

• na rzecz społeczności lokalnych, czyli działania obejmujące m.in. rewitalizację terenów zielonych, tworzenie miejsc wypoczynku i rekreacji, akcje pomocowe dla potrzebujących czy wydarzenia kulturalne;
  • na rzecz poprawy świadomości ekologicznej, w tym działania w zakresie segregacji zużytych opakowań, recyklingu i wpływu opakowań na środowisko i życie ludzi.

– To już 9. edycja naszego programu, w której będziemy wspierać mieszkańców w sąsiedztwie Browarów Okocim i Kasztelan przekazując granty lokalnym organizacjom, bo to one najlepiej znają potrzeby i problemy, z jakimi mierzy się społeczność lokalna. W poprzednich edycjach reagowaliśmy na zjawisko pandemii i jego konsekwencje, a dziś tuż za granicami naszego kraju rozgrywają się kolejne dramaty, a Polacy przyjmują pod swoje dachy ukraińskie rodziny w potrzebie. Dlatego dajemy możliwość zgłaszania projektów, których celem będzie pomoc, wsparcie i integracja ukraińskich rodzin przebywających na terenie powiatu brzeskiego i sierpeckiego – mówi Teresa Aldea, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w Carlsberg Polska.

W 9. edycji „Inicjatyw” Carlsberg Polska przeznaczy w sumie 100 tys. zł. na granty, o które ubiegać się mogą organizacje i instytucje z powiatu brzeskiego i sierpeckiego. Wnioski można składać od 15 marca do 19 kwietnia br. na stronie internetowej www.inicjatywy.com.pl Następnie Jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele Carlsberg Polska oraz partner tegorocznej edycji firma INTERSEROH Organizacja Odzysku Opakowań S.A, wybierze pulę projektów spełniających wymagania regulaminowe. O ostatecznym wyborze zwycięzców zadecydują, jak w poprzednich edycjach, internauci. Na stronie internetowej Programu każdy będzie mógł oddać głos na jeden z projektów zakwalifikowanych przez Jury.

10 zwycięskich organizacji, otrzyma po 10 tys. zł. na realizacje swoich pomysłów. Granty dostaną: 4 projekty zrealizowane w miastach Brzesku i Sierpcu  oraz 6 projektów w powiatach brzeskim i sierpeckim.

Program grantowy InicJaTyWy powstał w 2014 r. W czasie ośmiu edycji zrealizowano 75 projektów, na łączną kwotę ponad 600 tys. złotych.

Szczegółowe informacje nt. Programu znajdują się na www.inicjatywy.com.pl

Dyrektor ds. komunikacji

Beata Ptaszyńska - Jedynak