W 2016 roku współpracowaliśmy z ekspertami ds. zmian klimatycznych z organizacji Carbon Trust, aby stworzyć nową wartość początkową śladu węglowego naszych działań i łańcucha wartości. Dzięki fachowej analizie otrzymaliśmy dane wyjściowe wskazujące, że nasze materiały opakowaniowe stanowią 40% emitowanego przez nas dwutlenku węgla, 17% CO2 emitowane jest w ramach procesów związanych z rolnictwem, a dystrybucja piwa i nasze browary emitują po 14% dwutlenku węgla.
Proces warzenia piwa odpowiada w naszej firmie za 14% emisji CO2 i ma udział w pozostawionym przez nas śladzie węglowym. Dlatego stale dokładamy starań, aby zmniejszyć tę wartość poprzez poprawę naszej wydajności energetycznej.
W jaki sposób zmniejszamy emisję?
Na lepszą wydajność i zmniejszoną emisję w 2016 roku miało wpływ kilka różnych związanych ze sobą czynników:
• W naszych obiektach w Chinach i Rosji zrezygnowaliśmy z ogrzewania węglowego na rzecz czystszych instalacji ogrzewania miejskiego oraz ogrzewania gazem.
• Przenieśliśmy proces warzenia piwa z mniejszych browarów o niskiej wydajności do większych i bardziej wydajnych w Chinach
• Zamontowaliśmy panele słoneczne w naszych obiektach Indiach i Chinach
• Odzyskaliśmy 15000 MWh ciepła w Sinebrychoff w Finlandii (dzięki energooszczędnym rozwiązaniom w procesie warzenia i w budynkach firmy)
2011-2016
rocznie zmniejszona została emisja CO2
rocznie zostało zmniejszone zużycie energii elektrycznej