W 1811 roku przychodzi na świat. Jacob Christian Jacobsen, założyciel Carlsberga. Po śmierci ojca w 1835 roku, J.C. Jacobsen przejmuje rolę piwowara. Od wczesnych lat życia interesuje się życia interesuje się naukami przyrodniczymi. Jego pasją jest piwowarstwo. J.C. Jacobsen rozpoczyna swoją życiową podróż, aby poprawić jakość piwa. Pierwszym przystankiem na tej drodze jest Bawaria – tam uczy się technik piwowarskich pracując dla Gabriela Sedlmayra w browarze zum Spaten w Monachium. Latem 1845 roku, z dwoma garnkami wypełnionymi drożdżami Spaten w zrobionym na zamówienie pudełku na kapelusze, J.C. wraca dyliżansem do Danii.
Podczas tej długiej podróży J.C. przechowuje drożdże w niskiej temperaturze dzięki częstym przystankom i chłodzeniem ich zimną wodą. Pierwsze partie lagera powstają w miedzianej wannie jego matki. Piwo przechodzi obróbkę w jego browarze, aż uzyska odpowiednie właściwości. Na potrzeby nowego lagera potrzebny był nowy browar z większą przestrzenią na chłodzenie. Na obrzeżach Kopenhagi Jacobsen buduje nowy browar, a nazwa pochodzi od imienia jego pięcioletniego syna, Carla, a także duńskiego słowa oznaczającego górę, czyli „bjerg”. Tak w 1847 roku powstaje Carlsberg. Dokładnie 21 lat później browar zyskuje uznanie za granicą, kiedy to pierwsze piwo Carlsberg zostaje wyeksportowane do Wielkiej Brytanii.
Jacobsen wykorzystuje ten incydent, by po raz kolejny zmodernizować browar. Instaluje system chłodzenia, który poprawia jakość produktu i prowadzi do znaczącego wzrostu sprzedaży. Wtedy to syn Jacobsena, Carl, powraca z nauki procesu piwowarstwa w Europie. Zostaje zaproszony do warzenia własnego piwa w nowo wybudowanej dobudówce. Swój browar nazywa Nowy Carlsberg. Pierwsze, co robi Carl, by sprostać oczekiwaniom rynku, to zwiększenie możliwości produkcji i skrócenie o połowę czasu procesu warzenia piwa, który stosował jego ojciec. W ciągu dziesięciu krótkich lat sprzedaż w Nowy Carlsberg przewyższa tę zanotowaną w starym Carlsbergu jego ojca. Carl sprzedaje swoje piwo pod nazwą Carlsberg. Jednak, co bardzo nie podoba się jego ojcu, Carl warzy piwo o krótszym czasie przechowywania. To wywołuje rodzinną waśń pomiędzy ojcem a synem. Z pomocą prawników J.C. Jacobsen eksmituje Carla z dobudówki i usiłuje ograniczyć jego możliwości produkcyjne. Próbuje nawet zmusić Carla do zmiany nazwy jego browaru. Pragnie też zachować projekt etykiety dla siebie, ale Carl się na to nie zgadza. W końcu, w październiku 1886 roku dochodzi do pojednania ojca i syna. Ma to miejsce tuż przed śmiercią J.C. Jacobsena.
J.C. Jacobsen zakłada laboratorium Carlsberga, by tam prowadzić badania nad procesem słodowania, warzenia i fermentowania
Powstaje Fundacja Carlsberga, mająca na celu zarządzanie Laboratorium Carlsberga i wspieranie duńskich badań naukowych
Po kłótni z ojcem, Carl Jacobsen zakłada swój własny browar, Nowy Carlsberg.
W 1883 roku profesor Emil Christian Hansen, naukowiec z laboratorium Carlsberg odkrywa „klucz”, który pozwala uzyskiwać piwo o powtarzalnej, wysokiej jakości. Odkrywa, że kultury drożdży można hodować. Oddziela czyste kultury drożdży i na zawsze zmienia warzenie piwa. Metoda hodowania czystych drożdży jest warta fortunę i zrewolucjonizuje jakość piwa na całym świecie. Ale zamiast zachować to w tajemnicy, J.C. Jacobsen decyduje się bezinteresownie podzielić tym przełomowym odkryciem z piwowarami na całym świecie. Być może wiedział, że nic nie przebije oryginału, a może miał świadomość, że dzięki temu wiele piw będzie miało w sobie cząstkę Carlsberga. Jakiekolwiek były powody jego postępowania, oryginalne drożdże Carlsberga są stosowane w większości powstających dzisiaj lagerów.
Później, w 1909 roku, duński chemik, doktor Søren P.L. Sørensen, kierownik działu chemicznego w laboratorium Carlsberga, opracowuje skalę pH. Jego pionierskie badania miały ogromny wpływ na piwo i naukę. Na przestrzeni lat, laboratorium Carlsberga miało i ma swój wkład w ważne badania enzymów oraz opracowanie wielu innych odkryć. I robi to do dnia dzisiejszego.
Duński architekt i artysta, Thorvald Bindesbøll otrzymuje zlecenie zaprojektowania etykiety, piwa Carlsberg Pilsner. W 1904 roku Carlsberg staje się też pierwszym duńskim browarem, który ma zostać dostawcą piwa do duńskiego dworu królewskiego. Korona na etykiecie Carlsberg to pamiątka po tym wyróżnieniu. Naturalne składniki Carlsberga symbolizuje na etykiecie liść chmielu. Wygląd browaru Carlsberg miał dla J.C. Jacobsena i jego syna Carla bardzo duże znaczenie. Obaj wierzyli, że atrakcyjne otoczenie, jak to związane ze sztuką, potrafi wznieść ludzkiego ducha na wyżyny. Odkrywali oni nowe style architektoniczne dla swoim budynków przemysłowych i dążyli do stworzenia pięknego browaru.
Carl Jacobsen chciał udowodnić, że piec fabryki może być dziełem sztuki. W 1900 roku wybudował słynny skręcony piec Carlsberga. Gwiezdna brama przy pierwotnym wejściu do bramy jest symbolem dwunastoramiennej gwiazdy. Jest to znak towarowy starego Carlsberga. Wieża słoni Carla Jacobsena jest być może najbardziej znanym budynkiem na terenie kompleksu. Słonie symbolizują czworo dzieci Carla. Jacobsen wybrał słonia, ponieważ symbolizował on siłę, lojalność i pracowitość – idealnie pasujące do jego motta, „Laboremus Pro Patria” („Pracujmy dla ojczyzny”).
Carlsberg zakłada dział eksportu i rozpoczyna regularne wizyty u importerów.
Zostają podpisane umowy z firmami w Irlandii, na Gibraltarze i Malcie na butelkowanie piwa Carlsberg na lokalne rynki
Zostaje wydana pierwsza zamorska licencja, na mocy której Carlsberg jest warzony po raz pierwszy poza Danią, na terenie Photiades Breweries na Cyprze.
W latach 1968–1981 Carlsberg rozszerza swoją obecność na międzynarodowych rynkach, otwierając kilka browarów w różnych częściach świata. Pierwszy zamorski browar powstaje w 1968 roku. W 1972, 1974 i 1981 Carlsberg otwiera kolejno browary w Malezji, Wielkiej Brytanii i Hong Kongu.
Po roku 1976 sprzedaż Carlsberga i Tuborga poza Danią przekroczyła znacznie wyniki sprzedaży w kraju. Sukces piw Carlsberg i Tuborg we wszystkich częściach świata przypisuje się uznanej jakości, know-how i doskonałej technologii.
Międzynarodowa obecność Carlsberga w latach 90-tych XX wieku wciąż rośnie, a firma wchodzi w posiadanie lub też nabywa kolejne pakiety akcji w browarach w Portugalii, Szwecji, Włoszech, Wietnamie, Chinach, Polsce, Łotwie oraz Chorwacji.