Menu

Okocim Vintage - trzy wyjątkowe warianty dla polskich lokali gastronomicznych 

Lager Brzeski, Chmielowy Kwartet oraz Dunkel to trzy wyjątkowe warianty butelkowego piwa Okocim z kolekcji Vintage, stworzone przez Browaru Okocim specjalnie dla lokali gastronomicznych.

W hołdzie dla bogatej tradycji Browaru Okocim oraz na bazie inspiracji postacią jego założyciela, Jana Goetza, uwarzone zostały trzy warianty piwa Okocim, które trafiły właśnie do lokali gastronomicznych i tylko tam będą dostępne. Są to Lager Brzeski, Chmielowy Kwartet oraz Dunkel.

Piwa Okocim Vintage już na pierwszy rzut oka zwracają uwagę etykietami inspirowanymi grafikami wykorzystywanymi przez Browar Okocim w przeszłości. Dociekliwi konsumenci zauważą, że pojawiły się na nich także inicjały założyciela Browaru, natomiast zniknął koziołek, który był się na etykietach okocimskich piw w późniejszych czasach. Kolorystyka etykiet oraz czcionka są stylizowane na czasy, kiedy nad warzeniem okocimskich piw czuwał osobiście Jan Goetz i jego potomkowie.

Lager Brzeski – wyjątkowy aromat chmielu Hallertau

Lager Brzeski to piwo klarowne, jasne pełne, nawiązujące do klasycznego smaku piwa Okocim. Zawiera polski słód oraz aromatyczny chmiel Hallertau, które tworzą niezwykłe połączenie, dając lekki, przyjemny i orzeźwiający smak. Może doskonale podkreślać dania na bazie czerwonych mięs, ciemnych sosów oraz wędlin. Zawartość alkoholu wynosi 5,6%.

Świetnie zgrany Chmielowy Kwartet

Piwo Chmielowy Kwartet zawiera cztery chmiele aromatyczne, w tym: Cascade – amerykański, z delikatnym aromatem owoców tropikalnych; Marynka – tradycyjny polski goryczkowy; Hallertau Tradition – niemiecki o szlachetnych charakterze goryczki. To piwo o wyrazistym smaku i charakterystycznej, zbalansowanej goryczce, którą można doskonale zrównoważyć delikatnymi potrawami z drobiu, ryb oraz sałatami. Zawartość alkoholu wynosi 5,5%.


Dunkel jest piwem ciemnym o karmelowym aromacie i czekoladowym posmaku z niezwykle delikatną goryczką oraz gęstą pianą. Jego sekretem jest bogata mieszanka palonych słodów, w tym słodu pilzneńskiego. Piwo Dunkel to doskonały towarzysz cięższych dań głównych na bazie czerwonego mięsa, ale także słodkich deserów z czekoladą. Doskonale smakuje w temperaturze 6°C. Zawartość alkoholu wynosi 5,3%.

- Trzy nowe warianty z serii Okocim Vintage można posmakować wyłącznie odwiedzając lokale gastronomiczne na terenie Polski. Po raz pierwszy stworzyliśmy dla kanału HoReCa ofertę dedykowanych piw w szklanej butelce. Jest to więc hołd złożony nie tylko tradycji Browaru Okocim, ale także ukłon w stronę naszych partnerów biznesowych, którym chcieliśmy zaoferować produkt wyjątkowy, stworzony specjalnie z myślą o nich i ich klientach. – podkreślił Maciej Banaszkiewicz, Brand Manager marki Okocim.

Browar Okocim - skarbnica inspiracji

Historia Browaru Okocim jest skarbnicą inspiracji dla wielu pokoleń piwowarów. Browar założył w 1845 roku Jana Goetz, uznawany za ojca polskiego browarnictwa oraz innowatora w zakresie warzenia piwa metodą dolnej fermentacji. Jan Goetz warzył piwo zgodnie z wyznawaną przez siebie zasadą „najlepsze z najlepszego” – wytwarzanie tego, co najlepsze z najlepszych dostępnych surowców. Zasadzie tej hołdowały również następne pokolenia piwowarów w browarze Okocim. Sprowadzano najlepszy jęczmień i chmiel - pomimo wysokich kosztów, stosowano najlepsze drożdże. Wszystko to budowało markę produktu wśród odbiorców w Polsce i na świecie.

Od ponad 170 lat wartości te pozostają wciąż żywe, a Browar Okocim w Brzesku stał się synonimem piwa warzonego z poszanowaniem tradycji, ale także innowacji produktowych, które powstając na bazie dawnych receptur, wzbogacają je o nowe warianty smakowe.

Kontakt dla mediów

Więcej informacji

Dyrektor ds. korporacyjnych i zrównoważonego rozwoju (ESG)

Agata Koppa

Tel +48 601 564 575 Email [email protected]