Menu
Okocim_lifestyle.jpg

Browary

Browar Okocim w Brzesku
„Tu się warzy z zasadami”

Browar Okocim to ponad 170 lat imponującego dziedzictwa piwowarstwa. 26 kwietnia 1845 roku Jan Ewangelista Goetz, powołał do życia spółkę będącą początkiem browaru. Przyjął on zasadę „Najlepsze z najlepszego” – wytwarzanie tego, co najlepsze z najlepszych dostępnych surowców. Obecnie Browar Okocim to nie tylko największy browar Grupy Carlsberg w Polsce, ale i jeden z największych i najnowocześniejszych browarów Carlsberg Breweries w Europie. Słynie on z najwyższej jakości warzonego piwa, co potwierdzają liczne nagrody corocznie przyznawane warzonym tu markom. Na przykład w 2010 roku piwa Okocim Premium Pils, Mocne i Pszeniczne otrzymały prestiżowe Złote Medale w międzynarodowym konkursie Monde Selection w Brukseli, a marka Okocim wraz z marką Carlsberg, zostały uznane przez międzynarodową organizację Superbrands za czołowe marki konsumenckie w Polsce.

Zakład o zwiększonym ryzyku wystąpienia awarii przemysłowej - informacja publiczna LINK

 

 

Browar Kasztelan w Sierpcu
Średniowieczna tradycja piwowarstwa

Tradycja sierpeckiego browarnictwa sięga już czasów średniowiecza. Warzone na tym terenie piwa trafiały na dwory książęce i cieszyły się popularnością. Dziewiętnasty wiek przyniósł dalszy rozwój. Działało tu wiele miejscowych gorzelni i browarów, a ziemie sierpeckie stały się symbolem wysokiej klasy browarnictwa. Browar Kasztelan jest liderem w obszarze ochrony środowiska. W 2016 roku na corocznym spotkaniu Grupy Carlsberg EHS (Environment, Health and Safety), otrzymał pierwszą nagrodę w obszarze zrównoważonego korzystania z zasobów środowiska w rejonie Europy Zachodniej (Enviromental West Europe Winner). Został też wybrany najlepszym browarem pod względem wyników środowiskowych w Grupie Carlsberg na świecie!

Browar Bosman w Szczecinie
Prawie 170 lat historii

Browar Bosman to miejsce o niemal 170-letniej historii. Pierwszą warkę piwa uwarzono tu w 1848 roku. W warzelni szczecińskiego Browaru można oglądać tradycyjne, lśniące, miedziane kadzie, które przypominają o bogatej historii browaru, w których do dziś warzone jest piwo Bosman. Piwowarzy ze Szczecina dzięki swojemu zaangażowaniu, pasji, fachowej wiedzy i sprawdzonej recepturze piwa tworzą smak ceniony i lubiany w zachodniopomorskiem. Piwo Bosman jest jednym z najchętniej wybieranych smaków przez konsumentów w całym regionie.